Од 28. јула сузбијање комараца из ваздуха

26 јула, 2020

Екипе ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектора екологије и унапређења животне средине у сарадњи са ЈАТ привредном авијацијом у периоду од уторка 28. јула до четвртка 30. јула, ће спровести мере сузбијања одраслих форми комараца из ваздуха, чиме ће бити обухваћена површина од 36.000 хектара на подручју града Београда.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић, најавио је да у уторак у 18:00 часова са аеродрома „Лисичји Јарак“ полеће првих шест авиона који ће током акције, која ће трајати до 20.30 часова, средствима за сузбијање комараца обухватити површину од 12.000 хектара.

„Три дана заредом по шест авиона надлетаће ненасељене делове Београда, прецизније дуж приобаља, река и великих зелених површина, како бисмо третман сузбијања комарац спровели и из ваздуха. Сваки авион са танком од око 1.000 литара биоцидног раствора током једног лета покриће површину од 2.000 хектара.  Употреба авиона ће нам омогућити да за краћи временски период третманом обухватимо изузетно велике површине и очекујемо да ефекат буде значајно смањен број комараца. На ове мере, између осталог, смо се одлучили, не само да бисмо смањили број ових инсеката, већ и да бисмо предупредили појаву комараца заражених вирусом грознице Западног Нила, који би се у противном појавили почетком августа“, објаснио је Попадић.

Он додаје да је у наредним данима услед мера које се предузимају у борби са комарцима, најважније заштитити пчеле.

„Апелујемо на све пчеларе из Београда и околине, да своје пчеле у уторак, среду и четвртак у периоду од 18:00 до 20:30 часова, никако не пуштају на испашу, већ да их затворе у кошнице. Пчеле спадају у групу осетљивих инсеката, а нама никако није циљ, нити на корист да смањимо њихову популацију. Надам се да ће пчелари поштовати наша упозорења, а све информације о томе где и када се спроводе мере сузбијања комараца, свакодневно могу да пронађу на званичном сајту предузећа“, истакао је Попадић.

Првог дана ангажовања авијације, у уторак 28. јула биће обухваћене површине дуж леве обале Дунава и то Крњача, Котеж, Борча, Овча, Глогоњски рит, Јабучки Рит, Бесни Фок, Мали Збег, Црвенка, Падинска Скела, Дунавац и Врбовско. Авиони ће надлетати и Ратно острво и део десне обале Дунава односно површине Гроцка, Ритопек, Грочанска Ада, Бегаљица, Заклопача, Део Лештана и Болеч.

У среду 29. јула из ваздуха ће се третирати потез Ада Циганлија, Макиш, Остружница, Умка, Барич, Сурчин, Сурчинско поље, Прогар, Сланци до Калуђерице, потез од Вишњичке Бање до Кумодража.

Површине на општини Обреновац, прецизније Забран, Забрежје, Уровци, Кртинска, Бргулице, Ратари, Скела, Ушће, Звечка, Бело Поље, Мислођин, Велико поље, Бргуле, Пољане, Пироман, Бровић, Трстеница, Стублине, Грабовац, Јасенак, Дражевац, Конатице, Баљевац, као и Угриновци, Добановци и Батајница, биће обухваћени у четвртак 30. јула, када се и завршавају акције сузбијања комараца из ваздуха.

Поред мера сузбијања комараца које ће се од уторка спроводити из ваздуха, ЈКП „Градска чистоћа“, с обзиром да су најављени повољни метеоролошки услови, ће у понедељак 27. јула наставити акције уређајима са земље и река на чак 54 локације на територији града Београда.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs