Од данас десет нових чистилица на улицама града…

27 јуна, 2019

Комунална предузећа у последњих неколико година обнављају механизацију као никада до сада, а пример за то јесте и „Градска чистоћа”, која је данас испред Старог двора представила десет нових чистилица, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Он је заједно са директором овог предузећа Марком Попадићем нагласио значај обнове механизације, чиме се омогућава бољи квалитет комуналних услуга.

Подсећајући да је, између осталих, и ГСП обезбедило 244 нова аутобуса, уз још педесет до краја године, Весић је демонстрирао величину тих улагања.

– Десет нових чистилица користиће се за чишћење тротоара, пешачких зона, стајалишта, паркова и свих оних места где је мањи промет. Осим ове набавке, у последњих годину дана купљена су још 22 возила, док је план да до краја године буде купљено укупно 65 возила. Следи набавка 25 цистерни за прање, а колико ће то бити велика промена указује податак да их тренутно у возном парку „Градске чистоће” има толико. Дакле, дуплираће се возила за чишћење улица – навео је Весић.

Он је додао да само једна чистилица мења двадесет људи на терену, што говори о изузетној ефикасности.

– С посебним задовољством могу да најавим да ћемо купити и три мале електрочистилице, које ће одржавати чистоћу у пешачкој зони, што је у складу са опредељењем града да се поведе рачуна о заштити животне средине. Улагање у нову механизацију значи бољу услугу за грађане и показује да смо одговорни – истакао је Весић.

Заменик градоначелника се осврнуо и на период до 2013. године када је ово предузеће било потпуно девастирано лошим потезима претходне градске власти, попут куповине зграде „Инекса” и 1.800 подземних контејнера, који су сви пропали. Требало је времена да се ово предузеће опорави и финансијски стане на ноге, како би могло да улаже у опрему, додао је Весић, и захвалио руководству предузећа које предано ради на томе.

Марко Попадић је прецизирао да ове чистилице одмах стартују са радом, те да су најсавременије и да их има већи број престоница широм Европе. Он је најавио да се улагања у механизацију настављају и подсетио да су у протеклих пет година набављене 32 чистилице захваљујући Граду Београду, Секретаријату за комуналне и стамбене послове и самом предузећу.