Почела пета сезона „Еко-квиза“

23 новембра, 2018

Београд, 23. новембар 2018. године – У просторијама дирекције ЈКП „Градска чистоћа“ данас је почео први круг такмичења „Еко квиза“ на тему „Прљаво или чисто-није исто“. Квалификацију за други круг такмичења узеле су ОШ „Змај Јова Јовановић“ са Вождовца и „Зага Маливук“ са Палилуле. Те школе ће сачекати завршетак првог круга како би даље наставиле такмичење.

Учешће у такмичењу „Еко квиза“ у школској 2018/2019. години узело је 45 основних школа из Београда. Оне ће проћи три круга квалификација, затим полуфинале, четврт финале и коначно финале. Школа која понесе титулу победника градског такмичења, поред вредних награда које осваја, представљаће Београд на републичком тамичењу у 2019. години где ће се основици из више од 15 градова Србије надметати у знању о рециклажи.

ЈКП „Градска чистоћа“ од 2014. године организује такмичење београдских основаца у знању о екологији, рециклажи и правилном одлагању отпада, „Еко-квиз“. То је пројекат едукативног карактера и намењен је ученицима основних школа. Испред сваке школе наступа екипа од четири члана и то по један ученик петог, шестог, седмог и осмог разреда. Такмиче се по четири школе, од којих две боље пролазе у наредни круг такмичења. Циљ такмичења је подизање нивоа свести основаца о значају животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији.

У првој години организовања „Еко-квиза“ учествовало је само осам основних школа, а данас их је нешто више од 40. Од 2017. године због едукативног и забавног карактера организује се и републичко такмичење у коме су до сад учествовали градови Београда, Врање, Зрењанин, Горњи Милановац, Прокупље, Вршац, Петровац на Млави и Сокобања, али се листа градова и даље шири.

Подршку „Еко квизу“ дали су Министарство заштите животне средине, Скупштина града Београда, Секретаријат за заштиту животне средине, Секретаријат за образовање и дечију заштиту града Београда, као и бројне локалне самоуправе али и медијске куће, због чега користимо прилику да им се свима захвалимо.