Почиње подела плавих канти у Батајници

13 јуна, 2020

ЈКП „Градска чистоћа“ током дана викенда 13. и 14. јуна, наставља са поделом плавих ПВЦ канти намењених одлагању рециклабила, у београдском насељу Батајница, у ГО Земун, за око 8.000 домаћинстава.

Током дана викенда, акција поделе плавих канти почиње њиховим достављањем на адресе својих нових власника, у делу Батајнице познатијем као Шангај. Тај део броји око 1.800 домаћинстава, па ће се акција наставити и током наредног викенда.

Директор ЈКП „Градска чистоћа”, Марко Попадић, каже да се технологија прикупљања рециклабилног отпада путем плавих канти показала као најбоље решење за насеља са индивидуалним типом изградње. Он каже да ће суграђанима бити знатно олакшано само одлагање, али и избацивање отпада, чиме ће имати квалитетнију комуналну услугу, која поред комфора позитивно утиче и на заштиту животне средине, на подизање свести о рециклажи, али директнио и на њен развој и омасовљавање у главном граду Србије.

„Поделом канти за одлагање рециклабила настављамо са укључивањем индивидуалних домаћинстава у развој процеса рециклаже у Београду. Такође, омогућавамо суграђанима да рециклирају у својим домовима и одвајањем рециклабила смање количину отпада у зеленим ПВЦ кантама, чији су већ власници, а које им служе за одлагање класичног комуналног отпада. Повећање укупне количине отпада сакупљеног у Београду, који се даљим третманом припрема за процес рециклаже, један од основних циљева ЈКП „Градска чистоћа“, тако да ће насеље Батајница са око 8.000 домаћинстава, знатно допринети остваривању овог циља “, истакао је Попадић и подсетио да до сада у главном граду Србије око 70.000 домаћинстава поседује зелену канту за класичан комунални отпад, а да око 27.000 домаћинстава у свом власништву има и плаве канте.

Током уручења канти које ће се обављати од 8 до 14 часова, суграђанима ће бити предочена динамика пражњења и одвожења смећа, тако да је једина њихова обавеза да одређеним даном у недељи канте остављају испред својих капија, на улици, јер радници „Чистоће” немају право да улазе у приватан посед. Сви они који не буду у могућности да канте преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону „Земун”, како би добили канте за своје домаћинство.