Почиње санација „дивљих“ депонија

1 јуна, 2020

Београд, 01. јун 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“, у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, од данас почиње санацију „дивљих“ депонија у Београду. Прва локација, са које ће екипе „Чистоће“ уклонити нелегално сметлиште са око 2.700 кубика разног отпада, је насеље Петровчић у ГО Сурчин.
Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић каже да се на терену у Петровчићу налазе два подизача са рол контејнерима запремине од по 30 кубика, грађевинска машина, два транспортна возила и једна претоварна станица носивости до 90 кубика.

„Због велике површине на којој се налази ова нелегална депонија, уз сву механизацију и бројно људство, за санирање ће нам бити потребно од седам до десет дана. Негативне последице неодговорног понашања појединаца, највише осећају људи који живе у близини „дивљих“ депонија и зато апелујем на све суграђане да отпад одлажу у складу са прописима. Нелегална сметлишта, не руже само слику Београда, већ изузетно неповољно делују на животну средину, погодују повећању броја глодара и изазивају загађење земљишта. Уклањање „дивљих“ депонија изискује и велике финансијске трошкове, а тај новац би, уместо у санацију сметлишта, могао бити уложен у побољшање комуналног система града, што би много више значило свим становницима главног града“, објашњава Попадић и подсећа да за очување здраве животне средине имамо много више разлога, него да се према њој опходимо несавесно, јер ћемо у будућности скупо платити данак природи.

„Да бисмо квалитетно живели у великом граду, који се из дана у дан шири и расте, што носи неке своје изазове попут повећања загађености ваздуха, морамо се трудити да га одржавамо чистим и уредним, а што зависи искључиво од нас самих. Београд је наш дом и тако и треба да се односимо према њему. Само одговорно понашање према отпаду сваког појединца ће дати праве резултате, а ЈКП „Градска чистоћа“ ће наставити да одговара на све изазове максимално професионално и ефикасно!“ истиче Попадић.