Почињу акције сузбијања одраслих комараца

10 маја, 2022

Београд, 10. мај 2022.године  Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ поред свакодневних ларвицидних третмана који се спроводе од средине марта, сутра, 11. маја, у термину од 18.00 до 24.00 часа почињу и сузбијања одраслих комараца акцијама са земље и воде.

С обзиром да су се стекли повољни временски услови за развој одраслих комараца, што резултати мониторинга и показују, ЈКП „Градска чистоћа“ почиње акције сузбијања како би се благовремено утицало на смањење бројности ових инсеката. Планиране акције за сутра спроводиће се са пет теренских возила која ће радити сузбијање са земље и једним чамцем који ће деловати на воденим површинама Београда. Третманом ће бити обухваћени локалитети: Винча и Ритопек уз Дунав, Гроцка и Брестовик уз Дунав, Велико село, Сланци, Ада Хуја, Вишњичка бања, Звездарска шума, Бањичка шума, Шумице и Ада Хуја.

Термалним замагљивањем главних жаришта и станишта комараца, у продуженом контакту средства за сузбијање комараца са овим инсектима омогућава се ефикаснијa контрола њихове бројности. Препарат који се користи за термално замагљивање регистрован је од стране Мнистарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа.  

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs