ПОДЕЛА ЕКО-КЕСА ГРАЂАНИМА  КОЈИ УЧЕСТВУЈУ У АКЦИЈИ

20 априла, 2023

„РЕЦИКЛИРАЈ ЗА ЧИСТИЈИ САВСКИ ВЕНАЦ“

Почела  је подела еко-кеса грађанима у оквиру акције „Рециклирај за чистији Савски венац“, коју је покренула општина Савски венац у сарадњи са ЈКП „Градска чистоћа“. Тим поводом данас су у канцеларијама некадашње МЗ Сењак- Топчидерско брдо пакете кеса за рециклажу свечано уручивали члан Већа ГО Савски венац Дејан Герић и Извршни директор за послове рециклаже ЈКП „Градска чистоћа“ Михајло Досковић.

 Дејан Герић захвалио се грађанима који су се одазвали позиву Општине за учешће у акцији и истакао да је Савски венац општина која се међу првима укључила у пројекат Градске чистоће како би утицали на већу еколошку свест код сваког појединца и заједнички градила одговорност сваког од нас у опхођењу према околини и природи.

-Ову акцију спроводимо три године заредом  у намери да грађанима са наше општине подигнемо свест и одговорност о еколошкој одрживости и учврстимо навику да је једино заједничким активностима могуће дати максимални допринос у очувању нашег окружења. Грађани су чином преузимања еко-кеса показали да су препознали важност правилног одлагања отпада, јер то доприноси лепшој и здравијој животној средини. Трудићемо се и у будућности да организујемо сличне акције и да нам у фокусу буде одрживи развој и побољшање квалитета живота свих наших грађана – рекао је Дејан Герић.

Грађани су били заинтересовани да чују све о процесу рециклаже и постављали питања из ове области и у разговору са Извршним директором за послове рециклаже ЈКП „Градска чистоћа“ Михајлом Досковићем сазнали комплетан поступак на који се врши рециклажа и како да правилно одлажу отпад.

– Акција ,,Еко кесе за чистији град” постоји већ једну деценију. Велико нам је задовољство да у овом тренутку учешће у овој акцији узело око 6 000 наших суграђана. Општина Савски венац је једна од првих општина која је увидела зашто је процес рециклаже битан за очување животне средине. Циљ пројекта је да позитивно утичемо на развој рециклаже у Београду, да у значајној мери смањимо количине отпада које се похрањују на депонији у Винчи, а повећамо количину отпада који се рециклира- навео је Досковић.

Корисници еко-кеса запремине 120 литара, попуњену мешовитим рециклабилним отпадом(ПЕТ, МЕТ, ТЕТРА ПАК и папирни отпад ) су дужни да изнесу сваког четвртка до 22.00 часа, до најближег контејнера. Учешћем у овој акцији на рачуну Инфостана суграђани остварују попуст од 20% на ставку изношења отпада.