ПОСЛЕ 136 ГОДИНА ПРВА ЖЕНА ВОЗАЧ КАМИОНА У…

17 августа, 2020

Београд, 17. август 2020. године – После 136 година рада ЈКП „Градска чистоћа“ по први пут у својим редовима има припадницу лепшег пола на радном месту возача камиона.
Јелена Јанковић је возач са дугогодишњим искуством које је стекла возећи аутобусе, кипере и друга габаритна возила, а од скоро је постала и део колектива ЈКП „Градска чистоћа“ на пословима возача пресе за смеће.
„Изузетно сам поносан што се нашем тиму прикључила Јелена Јанковић, која је прва жена возач пресе за смеће у нашем предузећу. После дугогодишњег искуства и изузетних способности Јелена је могла да бира где ће се запослити, али је изабрала ЈКП „Градска чистоћа“ што ми је посебно драго. Она је на провери радних способности при првом сусрету са овом врстом камиона показала изузетно знање и спретност у управљању тешким теретним возилима, што је изазвало веома позитивне реакције међу члановима комисије и колегама. Јелена ће заједно са својим колегама вредно и предано радити овај тежак посао и она је доказ да нема поделе на мушке и женске послове. Жене су јако добри и веома одговорни возачи, тако да се надам да Јелена неће остати једини возач камиона у нашем предузећу“ изјавио је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“

Јелена Јанковић је завршила средњу саобраћајну школу и има положен испит за све категорије возила, а после 20 година бављења овим послом решила је да се опроба и у вожњи специфичних возила која се користе само у „Чистоћи“.
„Много сам срећна што ми је колектив ЈКП „Градска чистоћа“ указао поверење и што ни једног тренутка нико није поставио питање како ће једна жена да ради посао који 136 година обављају искључиво мушкарци. Колеге су према мени пажљиве и одлично су ме прихватили, што ми даје још већи подстрек да покажем да могу подједнако добро као и они да обавим све радне задатке. Преса за смеће је по тежини управљања у рангу са кипером, али је разлика у томе што је у питању градска вожња, често и веома уским улицама, тако да је потребна много већа обазривост и сналажљивост, а с друге стране морам да водим рачуна и о безбедности радника који празне контејнере. За две недеље, колико радим, имам само пријатна искуства. У уским улицама се дешава да суграђанима засметамо, али када виде да жена управља камионом одушеве се и брзо их прође незадовољство. Колеге ми кажу да возим као „змај“ и чак да сам боља и од многих мушкараца“ рекла је Јелена Јанковић, прва жена возач камиона у ЈКП „Градска чистоћа“.