Радници „Чистоће“ улажу надљудске напоре како би испразнили…

20 децембра, 2018

Београд, 20. децембар 2018. године – ЈКП „Градска чистоћа“ још од почетка снежних падавина, непрестано ради, како на уклањању снега и леда, тако и на одношењу и депоновању смећа широм Београда. Радници „Чистоће“ у појединим деловима града чине надљудске напоре како би испразнили сваки контејнер и стигли до сваке канте за одлагање комуналног отпада.

Иако падавина тренутно нема, због ниских температура, околности рада су и даље отежане, а сам процес пражњења судова у појединим деловима града је успоренији.
– У неким улицама у Београду, које су стрме и уске, или имају контра нагиб, одношење смећа је иначе знатно отежано и у данима када нема снега и леда, а сада је ситуација још тежа. У улицама где услови не дозвољавају проходност камионима, наши радници смеће из контејнера празне и ручно, пошто најпре ослободе те судове из окова снега и леда. Радници су често принуђени и да пуне контејнере изгурају уз стрме улице до камиона како би их уопште испразнили. То је заиста тежак посао, а околности успоравају наше екипе на терену, па пражњење контејнера или канте не траје два, три минута већ на појединим локацијама и више од пола сата. Даноноћно је на терену 120 екипа „Чистоће“ које раде на пражњењу и одношењу смећа, па користим прилику да замолим суграђане за мало стрпљења, јер ће наши радници стићи до свих локација – рекао је директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић.

Он је подсетио и да то што у појединим улицама у снегу има колотрага, на који се често ухвати и поледица, не значи да туда може да прође и камион „Чистоће“, јер се ради о габаритним камионима који при сакупљању отпада теже и више од 15 тона, те је већи ризик за безбедност возача, радника, па и суграђана, али и њихове и „Чистоћине“ имовине, посебно у улицама са контра нагибом које су поледиле.

Из „Чистоће“ се захваљују суграђанима који у жељи да похвале пожртвованост радника свакодневно на електронску адресу предузећа шаљу фотографије радника са терена док празне контејнере, јер то не чине на уобичајени начин, већ ручно. Из предузећа се захваљују и оним суграђанима који нашим радницима несебично помажу, а често је људима на терену довољна и лепа реч, јер виде да суграђани вреднују њихов, без преувеличавања, јако напоран посао и ванредно залагање.