„Рециклосауруси“ чисте Београд

4 септембра, 2019

ЈКП „Градска чистоћа“ жели да пробуди еколошку свест свих Београђана и зато их константно подсећа на значај рециклаже, која има велики утицај на очување животне средине и живот у здравом окружењу. С тим циљем, покренута je акција брендирања 68 возила и радних машина „Градске чистоће“, која су свакога дана на улицама Београда. Возила су брендирана цртаним ликовима „рециклосаурусима“, који кроз занимљиве поруке привлаче пажњу и обавештавају грађане на који начин и шта могу да рециклирају.

„Порукама које се налазе на нашим возилима обраћамо се свим суграђанима, јер желимо да схвате колико је важно да се сви укључимо у процес рециклаже. Сваки, па макар и мали гест, важан је за здрав и квалитетан живот у нашем граду, будућност наше деце, али и очување планете, коју треба да поштедимо загађења“ рекао је директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић. „Осмислили смо цртане ликове који ће се допасти деци и са којима деца могу да се поистовете најпре кроз игру, а то је начин кроз који најбоље уче. Зато ћемо у наредном периоду у вртићама и школама организовати едукативне акције и позоришне представе у којима ће главне улоге имати управо „рециклосауруси“ додао је Попадић.

Као што је и најављено, највећи део активности предузећа током ове године је усмерен на стварање што бољих услова да се у свим деловима града спроводи што ефикасније прикупљање рециклажног отпада и да тај отпад буде предат на рециклажу, како би рециклирани материјал био поново употребљен и чиме се смањује оптерећење депоније у Винчи. У те сврхе на територији 10 градских општина постављени су различити спремници за одлагање селектованог папирног, металног и пластичног отпада, али и звона за одлагање стакла. Данас суграђани рециклабиле могу одлагати у 57 рециклажних острва, 136 рециклажних сетова, 406 подземних рециклажних контејнера, 129 звона за стакло и путем „еко-кеса“.