Шапић: Подижемо квалитет чистоће града на свим нивоима

11 априла, 2023

Градоначелник Београда Александар Шапић посетио је данас ЈКП „Градска чистоћа” које ради унапређења пословања континуирано набавља нова возила. Последњу набавку чини 14 возила за сакупљање и одвожење комуналног отпада и осам модерних електрочистилица. 

Градоначелник је том приликом оценио да су набављени најмодернији камиони с највећим и најозбиљнијим перформансама у овој области, као и чистилице које су већ показале своју ефикасност и еколошки начин рада на улицама Београда. 

– Свако овакво возило даје нам прилику да град буде чистији и уређенији. Трудићемо се да на свим нивоима подигнемо квалитет чистоће града. До сада је промењено тридесет хиљада старих металних канти уместо којих су постављени нови контејнери, као и бројне канте за рециклажу – рекао је Шапић. 

Градоначелник је најавио и низ акција које за циљ имају подизање свести људи. Такође је изјавио да ће се сређивати простор око свих 165 нехигијенских насеља, колико их има у граду, те да се већ почело с Новим Београдом, напоменувши да је ово од велике важности и за припаднике ромске популације који у њима живе, али исто тако и за грађане који живе у њиховом окружењу. 

– Уложићемо енормна средства, енергију и време, као и сву расположиву механизацију да бисмо показали да желимо да ту подигнемо услове живота. Био сам већ на две локације које смо очистили и слика је потпуно другачија. Само с једне локације из Грчке улице однето је око хиљаду и по кубика смећа. За неколико месеци излазићемо са сликама и снимцима, да бисте видели шта смо све урадили – истакао је Шапић, подсећајући да су припадницима ромске популације понуђени послови у „Градској чистоћи” и „Зеленилу”. 

Ово ће бити начин да се они интегришу у друштво, додао је Шапић, и позвао припаднике ромске популације да децу упишу у школу, али и да се обрате Градској управи за било коју другу врсту помоћи. 

– Помагаћемо Ромима који ту живе, али исто тако и свим Београђанима који живе у њиховом комшилуку, јер они не смеју да буду жртве ничије неодговорности и непоштовања основних хигијенских правила цивилизованог света. Нећу да затварам очи и да се правим да проблем не постоји. Зато ћемо ући у свако такво насеље, а након чишћења следи уређење, попут асфалтирања, прављења паркинг-места, урбаних кутака, паркића, садње. У томе је разлика између ове градске управе и свих оних који декларативно неког бране. Говоре у празно, а суштински не раде ништа ни за тај део ромске популације који живи у нехигијенским насељима, али исто тако ни за друге Београђане који живе у њиховом окружењу – истакао је Шапић. 

Градоначелник је изразио задовољство што на локацијама са којих је смеће однето нису настале нове депоније, те да сви виде да је тако лепше. 

Директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” Марко Попадић навео је да је ово комунално предузеће у последњих пет година знатна средства уложило у обнову возног парка, те да је просечна старост возила са 15 година смањена на четири и по године. 

– У претходном периоду доста смо радили и на запошљавању возача и комуналних радника. Просечна плата возача у нашем предузећу је 95 хиљада динара, док комунални радници у просеку примају око 73 хиљаде динара – рекао је Попадић.

(Беоинфо)