Сарадња КОМДЕЛ-a са партнерским удружењем из Републике Српске

30 септембра, 2020

У складу са Програмом рада за 2020-ту годину усвојеном на редовној годишњој седници Скупштине КОМДЕЛ-а, крајем септембра  организована је посета Требињу која је првобитно (пре појаве пандемије) била планирана за април. Поред уобичајене и увек корисне размене искустава, основни циљ посете је био везан за трасирање сарадње КОМДЕЛ-а са партнерским Удружењем комуналних и услужних делатности које је као засебан ентитет организовано у оквиру Привредне коморе Републике Српске.

Делегацију КОМДЕЛ-а предводили су Председник Управног одбора, директор ЈКП „Градска чистоћа“ из Београда, господин Марко Попадић и Председник Скупштине, директор ЈКП „Комуналац“ из Чачка, господин Петар Домановић уз које су били директори наших комуналних предузећа из Ниша, Врања, Ужица, Сремске Митровице и Вршца, представници чланица из пратеће привреде (Нова опрема и Алегрина из Новог Сада, КОМДЕЛ Лазар Крњета, као и Далибор Јокнић у својству представника Привредне коморе Србије у оквиру КОМДЕЛ делује као засебна групација. Делегацију Удружење комуналних и услужних делатности Републике Српске на челу са Председником Удружења, директором Комуналног АД из Требиња, господином Недељком Ламбетом, представљали су директор комуналног предузећа из Зворника који даје место потпредседника, директори из Приједора, Билећа, Гацка, Невесиња, Пала и Братунца, , као и представници Привредне коморе Републике Српске, Гордана Вишекруна и Миле Петровић.

Први дан (четвртак 24-ти септембар) посете био је резервисан за припремне договоре на радном састанку Председништва КОМДЕЛ-а, док су се главне активности одвијале другог дана (петак 25-ти септембар). У преподневном делу програма, у сали Скупштине града Требиња, одржана је заједничка седница управних одбора два партнерска Удружења на којој је између осталог разматран нацрт официјелног Протокола о сарадњи, али су означене и тематске целине које би суштински чиниле садржај сарадње.

Заједничком седницом председавали су домаћин Недељко Ламбета и Марко Попадић, а после уводног говора градоначелника Требиња, Мирка Ћурчића и поздравних речи председавајућих, а пре отворене расправе о модалитетима сарадње, у основним цртама учесници су упознати са организацијом и начином рада два Удружења.

У расправи око модалитета сарадње партнерских Удружења учествало је више дискутаната. Недвосмислено је констатовано да је сарадња и те како потребна и свима корисна, а дати су и конкретни предлози за тематске области којима ће се у оквиру сарадње посвећивати посебна пажња. У том смислу договорено је да заједничко радно тело у кратком року од наредних неколико дана, а на бази датих предлога датих на седници, формулише предлог тема које ће бити саставни део Протокола о сарадњи чије ће свечано потписивање ускоро уследити.

Не треба ни наглашавати да је сусрет представника два Удружења протекао у изузетно срдачном и пријатељском тону и расположењу. У прелепом амбијенту града Требиња и околине, гости из Србије су дочекани са ретко виђеним гостопримством које ће се дуго памтити, а које бар у случају сарадње ова два Удружења, у многоме излази из оквира уобичајених пословних релација.