Свакодневно сузбијање одраслих јединки и ларви комараца

2 августа, 2022

Београд, 2. август 2022. године Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ третман сузбијања одраслих јединки комараца уређајима са земље, захваљујући одговарајућим временским приликама, обављаће и у среду, 3. августа у термину од 20.00 часова до поноћи, док ће ларвицидни третман наставити да се спроводи сваког дана јер он не зависи од временских услова.

Третман сузбијања одраслих комарацау среду, обухватиће локације Шиљаковац, Глумчево брдo, језеро Дубоки поток, Лисовић, Баћевац,  Бождаревац, Лазаревац, Барајево и Младеновац. Апелује се на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција на локацијама где се обавља сузбијање комараца.

Препарат који екипе ЈКП „Градска чистоћа“ користе за третман ових инсеката регистрован је од стране Министарства за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа, те због његове употребе нема разлога за страх.

Предузеће апелује на суграђане да екипа омогуће несметано спровођење третмана комараца у циљу што ефикасније заштите Београђана од уједа ових инсеката контролом и смањењем њихове бројности.  

Због инфекције коју могу пренети комарци заражени вирусом грознице Западног Нила, суграђанима се саветује да редовно празне воду која се задржава око кућа, у бурадима, кантама, саксијама за цвеће и старим гумама итд. Да користе заштитне мреже на прозорима и вратима и избегавају боравак у природи у време највеће активности комараца. Уколико морају да бораве на отвореном простору препоручује се одећа са дугим рукавима и ногавицама, као и употреба репелената против убода инсеката.

Београђани сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs