В.Д. директор „Чистоће“ на трибини у Општини Земун

28 јула, 2023

Београд, 28. јул 2023. године –  В.Д. директор ЈКП „Градска чистоћа“  Марко Попадић,  учествовао је на трибини  коју је 26. и 27. јула организовала  Градска општина Земун са управницима стамбених заједница, челницима Града Београда и јавних комуналних предузећа.

На трибини се разговарало о могућностима унапређења комуналних услуга, чишћењу јавних површина, уређењу зелених површина, садњи растиња и дрвећа, рационализацији недостајућег паркинг простора, као и о решавању проблема везаних за кишну канализацију,  о могућностима надградње зграда са равним крововима, што би допринело решавању проблема прокишњавања станова на вишим спратовима, те о укључивању стамбених заједница у нове програме енергетске ефикасности кроз концепт суфинансирања уградње столарије, термоизолације и спровођења других мера у циљу уштеде енергије, које Општина Земун од 2021. године спроводи у оквиру Националног програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова.

Истакнуто је да је циљ трибине убрзање покренутих захтева и процеса, који се односе на организовано одражавање зграда, уређење заједничких простора, унутарблоковских површина, дворишних атријума, паркинга и прилаза зградама. 

У конструктивном разговору управници стамбених заједница изнели су неке од својих проблема, дали предлоге и сугестије како да побољшају одржавање зграда, а присутни говорници су понудили могућа, конструктивна решења.  

Наведено је да ће се настојати да се и у наредном периоду уреди што више тротоара, самих прилаза зградама и зелених површина унутар стамбених блокова, као и да се додатно унапреде решења  која су у делокругу рада градских јавних предузећа, која су на услузи Београђанима, и постоје како би се  излазило у сусрет потребама грађана квалитетније, ефикасније и брже.

Управници стамбених заједница позвани су да наставе свој рад, доставе   сугестије и иницијативе за уређење и унапређење животног простора, те да их и даље  упућују Општини.  Наглашено је и да ће стручне службе пратити реализацију захтева, те да ће у координацији са градским службама и јавним комуналним предузећима бити предузети кораци за реализацију конкретних пројеката, а  управници ће бити обавештавани о динамици решавања проблема јер Општина и јесте спона између јавних предузећа и стамбених заједница. Истакнута је важност дијалога, као и да је најбоље да се у отвореној комуникацији заједно дође до најбољих решења за грађане.

 Домаћини трибине били су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић. Управницима стамбених заједница на конкретна питања одговарали су  главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић као и челници  ЈКП „Градска Чистоћа“ Марко Попадић, ЈКП „Зеленило Београд“ Бојан Станојевић , ЈКП „Београдски водовод и канализација“  Радомир Вујадин, ЈКП „Јавно осветљење“ Александар Цинцар Попоски и ЈКП „Градско стамбено“ Александар Јакшић.