Велика акција сузбијања крпеља пред првомајске празнике

28 априла, 2022

Београд, 28. април 2022. године – ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектор екологије и унапређења животне средине ће у петак 29. априла 2022. године спровести мере контроле и смањења популације крпеља на јавним површинама на територији града Београда.

Велика акција сузбијања крпеља ће се спроводити у периоду од 10.00 до 14.00 часова и обухватиће јавне зелене површине. Третираће се површине Липовачке шуме, СП „Јајинци“, Миљаковачке шумe, Бањицe, Хајд паркa, Топчидерa, Кошутњакa, Пионирског градa, Филмског града, Нове Скојевске, Парка на Бановом брду, парка „Беле воде“, Аде Циганлије, Аде Хује, Шумица, Звездарске шуме, Ташмајдана, Калемегдана, шеталишта „25 мај“, Миријевског венца, Новог Београда (Ушће са приобаљем, околним парковима и др.), Земунског парка, потез приобаља: блок 45– Галовица, потез Макиша (десна обала Саве), од Црвенке до Панчевачког моста, од Панчевачког моста до Малог раја, Бојчинске шуме, СЦ „Сурчин“, Степиног гаја, Авале (излетничке површине), Гроцке, Младеновца, Сопота, Лазаревца и Барајева.

По потреби биће обухваћене и друге површине као што су паркови, излетишта, шеталишта, парк шуме, шуме, дечија игралишта, спортске центре и друге зелене површине на којима борави већи број људи и животиња.    

Сузбијања крпеља спроводе се уколико временске прилике то дозволе, а за потребе хемијског третмана ових зглавкара користи се препарат који је регистрован од стране Министарстава за заштиту животне средине и који је уписан у Привремену листу биоцидних производа.

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете присуство крпеља путем електронске поште на адртесу ekologija@gradskacistoca.rs