ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА НИЈЕ ИЗОЛОВАН НА ТЕРИТОРИЈИ БЕОГРАДА

16 јула, 2020

Према налазима референтне лабораторије Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ код изловљених комараца на територији Београда није изолован вирус Западног Нила. Нажалост, опречним информацијама које се пласирају медијима, јавност се збуњује и неосновано се подиже паника код суграђана који су већ довољно забринути због неповољне епидемиолошке ситуације у Београду изазване коронавирусом.

Иначе, да би се вирус грознице Западног Нила активирао код комараца потребно је да спољна температура пет дана у континуитету буде око 30 степени Целзијуса, што у протекла два месеца није био случај у Београду. Уколико вирус Западног Нила у наредном периоду буде изолован у изловљеним комарцима које анализира референтна лабораторија ЈКП „Градска чистоћа“, јавност ће одмах бити обавештена.

ЈКП „Градска чистоћа“ на основу уговора са Градом Београдом је овлашћена да спроводи мониторинг популације комараца на територији Београда и то ради посатвљајући клопке за комарце, свакоднено, у просеку на 16 различитих локација широм града и у складу са резултатима континуирано примењује најефикасније мере за сузбијање одраслих форми комараца. У оквиру мониторинга се раде анализе комараца на присуство вируса Западног Нила и паразита изазивача Маларије, као и бактерија Лептоспире и Борелије које се изолују из узорака крпеља и глодара. Иначе, лабораторија у оквиру Сектора екологије и унапређења животне средине ради ПСР тестирање комараца на присуство вируса Западног Нила методом „in house“, користећи секвенце специфичне за тај вирус, а добијене од најреферентније лабораторије за Европу, која се налази у Тераму, Италија.

Од марта месеца је примењивана технологија сузбијања комараца са земље, а наредне недеље приступиће се и подизању привредне авијације како би се сузбијање ових инсеката обављало и из ваздуха. Иако, до сада није изолован вирус Западног Нила, комарци ће се третирати и помоћу авијације како би се спречило да се појаве заражени комарци, што се очекује почетком августа.

На основу сталног мониторинга који се спроводи на свим општинама, као и по пријавама суграђана, поред мера које ЈКП „Градска чистоћа“ спроводи свакодневно, број комараца је на више локација у Београду у порасту. Ларвицидни третман који се спроводио почетком пролећа, као и хладно и термално замагљивање које се као мера за сузбијање комараца спроводи готово свакодневно у Београду, дало је јако добре резултате. Међутим, нестабилне временске прилике, осцилација у спољној температури и падавине у протеклом периоду, када није било могуће спроводити мере сузбијања, резултирали су да се истовремено активирају два рода комараца, што претходних година није био случај.

У току данашњег дана 27 екипа ЈКП „Градска чистоћа“ је на терену и раде на сузбијању одраслих форми комараца технологијом хладног замагљивања која се користи у урбаним деловима града и са четири екипе које раде на сузбијању техником термалног замагљивања димним генераторима. Поред тога две екипе су ангажоване на мониторингу ларви и одраслих форми комараца, а једна на спровођењу мера дератизације.

Јутарњом акцијом која је почела од 03:00 часа, данас су обухваћене површине Ратно острво, Земунски кеј, Доњи Калемегдан, Кеј Тадеуша,  Ада Хуја и Вишњичка бања, као и  Стари град – Дорћол, Вишњича бања 1 и 2, Карабурма 2, Калемегдан цео и Београд на води. Такође обухваћене су и површине у Миријеву 1, 2 и 3, Зелено брдо, Стара Карабурма и Велики мокри Луг.

Вечерњим акцијама које почињу у 18:00 и 21:00 ч. третираће се површине на локацијама: Забра, Звездарска шума, Шумице, Бањичка шума, Бежанија, Младеновац – Селтерс, Железник 1, 2 и  3, Студентски град, Младеновац 1, Бежанијска коса, Павиљони, Ретензија, Белвил и новобеоградски блокови од 21 до 30, као и блокови: 70, 70а, 37, 38, 39, 61, 72, 71, 19а, 44, 45, 61, 62, и 63.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs