Замена бетонских судова за ситни отпад и подела…

9 новембра, 2021

Београд, 09. новембар 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа” сутра, 10. новембра од 22.00 часа, почеће замену 60 старих и похабаних бетонских судова за одлагање ситног отпада дуж Булевара краља Александра. Истог дана у термину од 9.00 до 17. 00 часова као и 12. новембра у истом временском интервалу, на кућне адресе суграђана насеља Миљаковац 3, достављаће плаве ПВЦ канте намењене одлагању рециклабила.

Акцијом поделе 700 плавих канти намењених одлагању рециклажног отпада у насељу Миљаковац 3, наставља се ширење рециклажне мреже у Београду. До сада око 70.000 београдских домаћинстава у насељима са индивидуалним типом изградње поседује зелену ПВЦ канту за одлагање класичног комуналног отпада, док више од 30.000 домаћинстава има и плаву ПВЦ канту за одлагање рециклабила.“

„План нам је да насеља са претежно идивидуалним начином градње, односно кућама, буду у систему одношења отпада путем канти. На овај начин суграђанима обезбеђујемо квалитетнију и комфорнију услугу, а поделом и канти за одлагање рециклабила омогућавамо им да разврставају отпад на месту његовог настанка, односно директно у домаћинствима. Суграђани неће морати више да брину о томе где се налазе најближи контејнери за рециклажу, већ ће их имати у свом дворишту. Ово је један од начина да подстакнемо развој рециклаже у Београду, подигнемо свест о њеној важности, као и о значају очувања животне средине. Вишегодишња едукација коју спроводимо кроз различите пројекте даје неспорне резултате, јер је све више суграђана који се интересују за рециклажу и начине на које своје домаћинство могу да укључе у овај процес, што ми је изузетно драго, јер је овај корак значајан за Београд и заједницу“, каже директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић.

Он је објаснио да ће током уручења канти суграђанима бити предочена динамика пражњења и одвожења смећа.

„Једина обавеза суграђана је да одређеним даном у недељи канте остављају испред својих капија, на улици, јер радници „Чистоће” не улазе у приватан посед. Они који не буду у могућности да канте преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону ЈКП „Градска чистоћа“ Раковица, како би договорили преузимање канте за своје домаћинство“, каже Попадић.

Осврћући се на замену 60 судова за одлагање ситног отпада у Булевару краља Александра, Попадић каже да ће ова улица изгледати још уредније и лепше.

„Уколико желимо да нам судови трају и буду у функцији морамо заједно о њима водити рачуна. Апелујем да се не ломе, не пале и у њих не убацују велике кесе са смећем, јер се онда канте брзо попуне па се отпад осипа што није леп призор. Бетонске канте служе за одлагање ситног, успутног отпада и неопходне су нам, а при томе, својим изгледом не нарушавају слику овог београдског булевара“, рекао је Попадић.