Завршава се акција поделе плавих канти у Алтини

14 маја, 2020

Београд, 14. мај 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ током дана викенда 16. и 17. маја, почев од 08:00 часова ујутро, наставља са поделом плавих ПВЦ канти намењених одлагању рециклабила, у београдском насељу Алтина, за преосталих 600 домаћинстава, чиме се ова акција завршава у том делу Земуна.
Директор ЈКП „Градска чистоћа”, Марко Попадић, каже да се поделом канти за одлагање рециклабилног отпада наставља са укључивањем индивидуалних домаћинстава у развој процеса рециклаже у Београду.
„Увођење нове технологије подразумева да ће грађани моћи да рециклирају у својим домовима, као и да ће одвајањем рециклабила смањити количину отпада у зеленим ПВЦ кантама од 240 литара чији су већ власници, а које им служе за одлагање класичног комуналног отпада. Суграђанима ће знатно бити олакшано само одлагање, али и избацивање отпада, чиме ће имати квалитетнију комуналну услугу, која поред комфора позитивно утиче и на заштиту животне средине, на подизање свести о рециклажи, али директнио и на њен развој и омасовљавање у главном граду Србије“, истакао је Попадић.

Он додаје да је повећање укупне количине отпада сакупљеног у Београду, који се даљим третманом припрема за процес рециклаже, један од основних циљева ЈКП „Градска чистоћа“ у наредном периоду, па ће тако и насеље Алтина са око 3000 домаћинстава, знатно допринети остваривању овог циља.
„Акција поделе и употребе плавих канти се показала као једно од најбољих решења за прикупљање рециклабила у насељима са индивидуалним типом изградње. По завршетку поделе канти у Алтини, настављамо са акцијом и у другим београдским насељима. До сада у главном граду око 70.000 домаћинстава поседује зелену канту за класичан комунални отпад, а око 20.000 домаћинстава су постали власници и плавих канти, а тиме и наши саборци у увођењу значајних еколошких промена које спроводимо“, каже Попадић.

Током уручења канти које ће се обављати од 8 до 14 часова, суграђанима ће бити предочена динамика пражњења и одвожења смећа, тако да је једина њихова обавеза да одређеним даном у недељи канте остављају испред својих капија, на улици, јер радници „Чистоће” немају право да улазе у приватан посед. Сви они који не буду у могућности да канте преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону „Земун”, како би добили канте за своје домаћинство.