ЗАВРШАВА СЕ ЈЕСЕЊЕ СУЗБИЈАЊЕ ОДРАСЛИХ ЈЕДИНКИ КРПЕЉА

20 октобра, 2021

Београд, 20. oктобар 2021. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ данашњом акцијом сузбијања крпеља са земље на јавним површинама територије града Београда завршава јесењу, али и овогодишњу сезону на тим пословима. У наредном периоду могуће су само ванредне активности у складу са потребама.

Акције сузбијања крпеља спроводе се најчешће у два пика, пролећном и јесењем, када су ови зглавкари и најактивнији. Мониторинг крпеља који се обавља свакодневно, показује благи пораст бројности ове популације, а њихова зараженост бактеријом Borrelia Burgdorferi, изазивачем Лајмске болести, је на 30 одсто од укупног броја испитаних узорака.

Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“, каже да иако временске прилике не дозвољавају суграђанима дужи боравак у природи где су највише изложени убодима крпеља, сузбијање ових паразита се мора спровести и у јесењем пику како би се максимално смањила бројност одраслих јединки које плажу јаја.   

Данашњом акцијом, која ће трајати од 10.00 до 15.00 часова, завршавамо јесење сузбијање крпеља. Обухватићемо излетничке површине Авале, СП „Јајинци“, Младеновц,  Лазаревац, Сопот, Трешњу, Барајево, Гроцку, СЦ „Сурчин“, Бојчинску шуму, наутичко село „Бисер“, Аду Хују и Аду Циганлију“, рекао је Попадић и подсетио да поред праћења мониторинга то предузеће уважава и локације које пријаве Београђани.

„Београђани позивом на бесплатни број телефона 0800 000 807, сваког раднод дана од  07.00 до 15.00 часова, или путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs, могу да пријаве локације на којима је примећена већа бројност крпеља, а „Чистоћине“ екипе ће, иако се јесења акција завршава данас, изаћи на терен и спровести ванредну акцију сузбијања крпеља“, објаснио је Попадић.

Он је и апеловао на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања крпеља омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акције.

Препарат који се користи за сузбијање крпеља регистрован је од стране Министарства за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа.

Локације сузбијања крпеља за 20. октобар:

Авала – излетничке површине, СП „Јајинци“, Младеновц –  зелене површине око спортског центра, дома здравља, цркве, у оквиру Селтерс бање и на гробљу, Лазаревц – зелене површине око спортског центра, на гробљу, паркови у центру и излетиште Очаге, Сопот – зелене површине око школског центра и вртића, зграде општине, на гробљу и излетишта Трешња, Барајево – зелене површине око дома здравља, пијаце, цркве, језера, на гробљу, у насељима Гај и Маџарско брдо, Гроцка – зелене површине шеталишта на десној обали Дунава, зелене површине око зграде општине, школског центра и на гробљу, СЦ „Сурчин“, Бојчинска шума, наутичко село „Бисер“, Ада Хуја, Макишка страна Аде Циганлије и Ада Циганлија.