„Чистоћа“ набавила 18 нових уређаја за сузбијање комараца

23 јула, 2020

ЈКП „Градска чистоћа“ је набавило нових 18 савремених уређаја за сузбијање одраслих форми комараца са земље, који ће значајно повећати ефикасност рада екипа на терену.

„У последње две године континуирано радимо на осавремењивању и побољшању услова рада, што подразумева и набавку нове механизације која значајно повећава ефикасност рада предузећа у свим областима. Зато смо посебну пажњу посветили и развоју Сектора екологије и унапређења животне средине, који је у склопу нашег предузећа од почетка године. Већ је извршена набавка нових 18 савремених уређаја за сузбијање комараца са земље, али због актуелне епидемиолошке ситуације и пандемије која је погодила читав свет, уређаји који стижу из Јужне Кореје, ће нам бити испоручени средином августа. Како бисмо ипак појачали борбу са комарцима одлучили смо да, док не стигну нови, изнајмимо 10 уређаја који ће, уз постојећих 21, у наредном периоду вршити термално и хладно замагљивање одраслих форми комараца“, изјавио је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ и додао да је са ЈАТ привредном авијацијом потписан уговор за ангажовање шест авиона који ће вршити сузбијање комараца из ваздуха.

„Авионима ће надлетати површине изнад река, приобаља и отворених зелених површина, а сваки од њих једним летом може да покрије површину од 2.000 ха. Према тренутној метеоролошкој прогнози, полетање авијације се очекује у уторак 28. јула и надамо се да неће бити измена услед временских прилика“, рекао је Попадић.

Екипе Сектора екологије и унапређења животне средине свакако, при повољним временским условима, настављају са свакодневним акцијама интензивног сузбијања комараца са земље и река, те ће се у четвртак 23. јула акције спровести на 50 локалитета у Београду.

– Током јутарње акције која ће почети у 03:00 часа биће обухваћене површине: Ковилово, Јабучки рит, Глогоњски рит, језеро Велико блато, Дунавац, Бесни Фок, Врбовско, Прелив, Виноградска, Сурчинско поље, насип од Остружничког моста ка Блоку 45 и Блоку 70, Земунски кеј, Старо сајмиште, кеј 25. мај, Дорћол, Београд на води, Калемегдан – Горњи и Доњи град.

– Вечерњом акцијом у периоду од 18:00 до 24:00 часа третираће се површине: Забран – Обреновац, насип од Панчевачког моста ка Малом рају, Мали рај, Азиланти, Рева, насип од Панчевачког моста ка Црвенки, Црвенка, Јојкићев Дунавац, Стара Борча, Пут ка Старој Борчи, Умка 1 и 2, Борча 1 и 2, Попова бара 1 и 2, Мали Збег, део Борча претока и Борча преток, Блок Бранка Момирова, Браћа Марић, Блок Зага Маливук, Саве Ковачевић, Пут за Овчу, Овча, Падинска скела, Борча греда, Котеж 1, 2 и 3.
Апел пчеларима да током акција сузбијања комараца пчеле не пуштају на испашу, већ их затворе у кошнице.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs