„Чистоћа“ наставља санацију „дивљих“ депонија у Београду

8 јуна, 2020

ЈКП „Градска чистоћа“, у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, ради на санацији 24 „дивље“ депоније у Београду, са којих ће, према проценама, бити однето укупно око 7.500 кубика различитог отпада. По завршетку санације нелегалног сметлишта у Петровчићу у ГО Сурчин, „Чистоћа“ је почела и са радовима на ГО Чукарица.
Прва „дивља“ депонија у ГО Чукарица на којој су комунални радници, возила и механизација отпочели радове њене санације, налази се у непосредној близини нехигијенског насеља на углу Лазаревачког и Обреновачког друма.

Почетку радова присуствовао је и директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић. Он је рекао је да ће санација ове „дивље“ депоније која се спроводи у сарадњи са ГО Чукарица, бити завршена у наредна два дана, а да ће након тога екипе предузећа покушати да минимализују негативне последице постојања депоније на овој зеленој површини. .
„Да бисмо уклонили нешто више од 600 кубика различитог отпада који се налази на овој депонији, нашим екипама ће, уз сву неопходну механизацију, требати минимум два дана интензивног рада уз повољне временске услове. Негативне последице нелегалних сметлишта највише осећају људи који живе у њиховој близини. „Дивље“ депоније не само да руже слику Београда, већ изузетно неповољно утичу на животну средину, погодују повећању броја глодара и изазивају загађење земљишта. Зато ће екипе ЈКП „Градска чистоћа“, по уклањању смећа, извршити и дератизацију, дезинсекцију и дезинфекцију локације како би додатно побољшали основне животне услове становништва нехигијенског насеља које се налази у близини ове депоније“, објашњава Попадић.

Он је подсетио да је очување животне средине и савестан однос према њој обавеза сваког појединца и да само одговорно понашање према отпаду може дати праве резултате поред целокупног труда и ангажовања ЈКП „Градска чистоћа“ да Београд одржи чистим и уредним.