„Чистоћа“ поставља пет хиљада нових контејнера

27 маја, 2020

Београд, 27. мај 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ почиње замену 5.000 старих и дотрајалих контејнера постављених на београдским јавним површинама које су у надлежности предузећа.
Судови за одлагање отпада су потрошни материјал, јер су изложени свим временским утицајима и подложни физичким оштећењима. Услед константне употребе контејнери се хабају, а веома често непажњом несавесних појединаца, потпуно буду и уништени услед непрописног одлагања отпада, попут жара и недовољно угашеног пепела. На неким контејнерима недостају точкићи, који омогућавају лакше манипулисање, а са неких су неовлашћено скинути поклопци.

 

„Градска чистоћа“ зато креће са великом акцијом замене котејнера на свих десет београдских општина које су у надлежности предузећа. Акција ће се спроводити сукцесивно, а ради се о замени класичних надземних контејнера запремине 1.1 кубни метар, који су и најчешће у употреби. У наредном периоду у Београду ће 5.000 нових контејнера заменити старе, што ће допринети лепшем и уреднијем изгледу главог града Србије.
На локацијама где се показало да је број контејнера недовољан, биће постављени додатни, до

к ће на неким локацијама бити и смањен број судова, с обзиром да је пракса показала да се не користе у пуном капацитету.

Из ЈКП „Градска чистоћа“ подсећају суграђане да контејнери не припадају само овом предузећу и Граду Београду, већ су власништво и свих Београђана, те апелују да се према њима односе савесно и одговорно, да их не уништавају одлажући у њих потенцијално запаљив отпад, да не лепе рекламни материјал и исписују графите, како би нови контејнери што дуже трајали и да не би ружили слику главног града.