Директор „Чистоће“ о новим пројектима у 2020. години

31 децембра, 2019

Директор ЈКП „Градска чистоћа“ Марко Попадић у интервјуу за портал СрбијаДанас говорио је о пројектима које ово предузеће планира у наредној години, као и шта је то чиме се могу похвалити, а да је урађено у 2019. години.

Чиме се ЈКП „Градска чистоћа“ може посебно похвалити у 2019. години?
– Задовољни смо годином коју остављамо за нама, а надамо се још успешнијој 2020. Током 2019. захваљујући рационализацији успели смо много тога, али је најважније да се коначно инвестирало у основна средства за рад чиме се јача предузеће и побољшава квалитет услуга које пружамо.
Успели смо да значајно обновимо возни парк, да повећамо број комуналних радника, али и њихове плате. Урадили смо много на пољу развоја рециклаже и едукације грађанства о њеној важности у домену очувања животне средине, што је само пре неку годину деловало као недостижно. Посетио нас је и председник државе, што је за наше предузеће историјски догађај, али и значајан у оној мери у којој се исказује важност једног предузећа за друштвену заједницу.

Председник Вучић је први председник који је посетио раднике „Градске чистоће“ и провео време са њима. Да ли вас је и колико то изненадило и какве су биле реакције радника, колико је то њима значило?
– За 135 година колико постоји ово предузеће ниједан председник државе никада није дошао да обиђе раднике „Градске чистоће“. Тако да, можете само замислити одушевљење запослених када су крајем септембра у кругу предузећа видели председника Вучића. Ово је био велики подстрек за све запослене да се још више труде да радне задатке обављају дајући свој максимум, јер та посета за нас представља доказ колико је наш посао заиста важан. Лично сам јако поносан што сам имао прилику да угостим председника свих грађана Србије, који је овом посетом и доказао да заиста брине о свима нама.

У 2019. години многи стари подземни контејнери преправљени су у контејнере за рециклажу. Да ли је масовна рециклажа будућност и колико смо далеко од неких жељених циљева по питању рециклирања отпада?
– Сви подземни контејнери постављени су за време прошле градске управе, али већина је у потпуности била нефункционална и није испуњавала намену за коју су постављени. Зато смо одлучили да постојеће подземне контејнере преправимо у контејнере за одлагање рециклабила што је много боље решење, јер се спречава да прикупљене рециклабиле односе неовлашћена лица. Укупан број поправљених надземних делова контејнера је 924 од чега је 524 пренамењено у контејнере за рециклажни отпад. Београд на жалост још каска по питању рециклаже у односу на друге светске метрополе, али је данас ситуација ипак боља него на пример претходне године. За само годину дана смо количине отпада који одлази на рециклажу подигли са 4% на 11% укупне количине. Али, наш крајњи циљ је много већи. Настојимо да половину отпада који се генерише у Београду рециклирамо, уместо да се одлаже на депонији у Винчи и зато ћемо пуно радити на томе и наредне године.

Шта „Градска чистоћа“ ради на подизању свести грађана о рециклажи и како стимулисати људе да користе сепараторе за отпад?
– „Градска чистоћа“ спроводи различите едукативне кампање, почев од најмлађих суграђана који су нам примарна циљна група, јер желимо да генерације које долазе имају већу свест о значају рециклаже на пољу екологије и очувања животне средине. Већ шест година спроводимо еколошко такмичење „Еко-квиз“ и то не само у београдским основним школама, већ су значај овог такмичења препознале и школе широм Србије, па је надметање у знању о екологији и рециклажи подигнуто на државни ниво. Такође, већ традиционално спроводимо конкурс у основним школама у прављењу најлепше новогодишње јелке од рециклажног материјала, а поред тога покренули смо и велику кампању под називом „Рециклосауруси“ где најмлађима кроз анимиране краткометражне филмове, на њима занимљив начин, приближавамо важност рециклаже и учимо их о правилном одлагању отпада. У 2020. години организоваћемо и едукативне представе за најмлађе Београђане, које ће се одржавати у предшколским установама, са њима препознатљивим ликовима из цртаних филмова „Рециклосауруси“. До сада смо у основним школама и предшколски установама ГО Звездара и Врачар, доставили специјализоване судове за одлагање рециклабила, а школа која буде сакупила највише рециклажног отпада до краја школске године добиће вредну награду. У тај пројекат током 2020. године планирамо да укључимо и школе са осталих градских општина из наше надлежности. Спроводимо и пројекат „Еко кеса за чистији град“ захваљујући коме сви Београђани имају могућност да рециклирају и отпад који генеришу у свом домаћинству сортирају, а за то буду награђени са 20 одсто попуста на услугу одношења смећа. Поред тога, данас више од 60 хиљада београдских домаћинстава поседује зелену, ПВЦ канту за одлагање класичног комуналног отпада, а од скоро многа домаћинства су власници и плавих канти које служе за одлагање рециклабила чиме утичемо и на повећање количине рециклажног отпада у Београду, јер смо суграђанима олакшали његово сортирање и одлагање. Рециклабили се могу одлагати и у рециклажна дворишта, у више од 130 звона за стакло,али и у сетове кантица за ситни рециклажни отпад, тако да услови за рециклажу постоје и више немамо изговора да не рециклирамо.

Каква је ситуација са возним парком с обзиром на број набавки нових возила које су спроведене у 2019. години?
– У 2019. години набављено је нових возила и механизације као никада до сада. Стигло је 25 нових цистерни, пет мини смећараца, пет рото смећараца, 21 преса за комунални отпад запремине 16 и 22 кубика, два камиона са бочним утоваром, десет ауто-чистилица, пет трактора са прикључним уређајима, једна комбинована мулти-функционална машина, две машине марке Wилле, три транспортна возила, два аб-рол кипера са грајферима и шест ауто-подизача за контејнере различитих запремина.

1. јануара на снагу ступа забрана коришћења пластичних кеса. Да ли ће то и у којој мери олакшати посао „Градској чистоћи“ и како ће утицати на животну средину?
– То је значајан корак за очување животне средине, јер су пластичне кесе, због несавесног и неправилног одлагања, пре свега ружна слика на зеленим и јавним површинама града. Такође, веома негативно утичу на животну средину, јер се пластичне кесе у природи разлажу чак 240 година.

Да ли наредне године можемо очекивати још иновативних пројекта попут контејнера за закључавање који су недавно постављени на Врачару?
– Када су у питању подземни контејнери са системом закључавања, с обзиром да се ради о експериметалном пројекту, ЈКП „Градска чистоћа“ ће пратити реални учинак током експлоатације, па ће се на основу резултата размотрити могућност постављања контејнера са системом закључавања и на другим локацијама. И други иновативни пројекти ће бити усмерени на едукацију и стварање услова и навике грађана да рециклирају.

„Градска чистоћа“ до краја године планира да оформи службу за екологију и унапређење заштите животне средине. Шта ће бити основни задатак те службе и каква ће овлашћења имати?
– Формирање Сектора екологије и унапређења животне средине у ЈКП „Градска чистоћа“ ће се у потпуности завршити 31. децембра 2019. године у складу са Одлуком о обављању делатности зоохигијене на територији града Београда коју је донела Скупштина града Београда, на седници одржаној 25. јула 2019. године. Том одлуком је дефинисано да ће „Градска чистоћа” преузети права и обавезе из закључених правних послова, средстава за рад, опрему и део запослених од Завода за биоциде и медицинску екологију. Задатак Сектора екологије и унапређења животне средине у ЈКП „Градска чистоћа“ биће спровођење мера контроле и смањење популације глодара, инсеката и штетних организама, мерама дезинфекције, дезинсекције и дератизације на јавним површинама, на територији града Београда. Запослени у овом сектору ће бити стручњаци који су до сада радили на овим пословима у Заводу, тако да нема бојазни по питању стручног кадра.

Који су планови ЈКП „Градска чистоћа“ за 2020. годину?
– Захваљујући рационалном пословању и у 2020. години настављамо тренд модернизације и проширења возног парка. Током наредне године, набавићемо 19 нових, модерних цистерни које као гориво користе природни гас, те ће ово бити прва возила ове врсте у нашем возном парку. Ово је важно, јер ће значајно смањити трошкове, а природни гас је у односу на бензин, нафту и аутогас, знатно чистије гориво, па се може рећи да је најперспективније фосилно гориво, не само због постојећих природних резерви и ниже цене, већ и због знатно мање емисије штетних гасова. Стиже нам и десет електро ауто-чистилица, које такође не загађују животну средину и много су економичније од класичних. Настављамо на раду проширења мреже рециклаже у Београду са великим акцентом на едукацију грађанства и подсећања на важност очувања животне средине. Трудићемо се да још више побољшамо услуге нашег предузећа и да ефикасно решавамо комуналне проблеме свих наших суграђана. Наши комунални радници су на терену 24 сата дневно 365 дана у години и увек су спремни да помогну суграђанима, чак и у ситуацијама када можда то и није њихова обавеза. Зато могу са сигурношћу да кажем, да су наши радници омиљени међу Београђанима и сигуран сам да ће тако остати!

Преузето са сајта: www.srbijadanas.com