Напад на запослене током акције сузбијања комараца

7 јуна, 2021

Београд, 07. јун 2021. године – Две екипе ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектора екологије и унапређења животне средине, нападнуте су у суботу, 5. јуна у Сремчици и Сурчину док су спроводиле акцију сузбијања одраслих форми комараца.

Екипа „Чистоће“ која је акцију против комараца обављала на подручју Сремчице нападнута је у улици Мила Ковачевића, када је непознати нападач зауставио службено возило. Ударајући по њему, вређао је и претио запосленима и покушао да у возило уђе кроз прозор. На крају је од запослених отео радни налог и побегао. Због физичког напада и одузимања радног налога позвана је и полиција.
У Сурчину возило са екипом која ради на сузбијању зауставило је непознато лице и вербално вређало запослене.

Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ апеловао је да се екипама које спроводе акције сузбијања комараца омогући неометано обављање посла.
„Верујем да су поједини суграђани уплашени за своје здравље, јер иако неосновано, сматрају да би сузбијање комараца могло негативно да утиче на њега. Сузбијање комараца обавља се деценијама уназад, а данас се спроводи препаратима апсолутно безбедним по људе и животиње. Ради се о инсектициду који је одобрен од стране Министарства заштите животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Пажњу на термине спровођења акција треба да обрате пчелари и да тада пчеле затворе у кошнице како не би биле изложене средтву за сузбијање комараца. Људима може да смета мирис препарата и довољно је да у том случају затворе прозоре. Међутим, страх не може бити оправдање за насиље и сваки напад ће бити пријављен надлежним органима. Апелујем на суграђане да не ометају екипе током спровођења акција, јер је неопходно урадити добро посао уколико не желимо да нам комарци у наредном периоду донесу веће проблеме“, истакао је Попадић осудивши насиље над екипама „Градске чистоће“ које како је рекао, само раде свој посао у корист свих Београђана.

Иначе, уколико временске прилике то дозволе, сутра, 8. јуна акција сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље спроводиће се на јавним површинама територије града Београда у термину од 19.00 до 24.00 часа.

Акција ће обухватити локације Сунчани брег, Миљаковачки виногради, Раковица село, Пиносава, Зуце, Бели Поток, Бањичка шума, Централно гробље, СП „Јајинци“, Рушањ, Рипањ, Врчин, Заклопача, Гроцка уз Дунав, Брестовик – ул Дунавски венац 71, Ритопек, Винча уз Дунав, Лешће-гробље, Сланци, Велико село, Сењак, Топчидерско брдо – Ужичка и Толстојева улица, Дипломатска колонија, Прокоп, Дедиње, Лисичији поток, Бањица, насеље Степа Степановић, Канарево брдо, Миљаковац, Јајинци, Кумодраж село, Цветанова ћуприја и насеље Војводе Влаховића.

Апел пчеларима да током акција сузбијања комараца пчеле не пуштају на испашу, већ их затворе у кошнице.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs