Нова акција ЈКП „Градска чистоћа“ – „Покажи како…

24 децембра, 2020

Београд, 24. децембар 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ покренуло је нову едукативну акцију под слоганом „Покажи како рециклираш“ са циљем да мотивише што више домаћинстава у Београду да, уколико већ нису, у својим домовима почну да селектују отпад и тако дају допринос развоју рециклаже и очувању животне средине.

ЈКП „Градска чистоћа“ одлучило је да за почетак акције обрадује најмлађе чланове породице Цвијић са Старог града, којима је „еко“ Деда Мраз уручио новогодишње пакетиће, и то баш на локацији на којој ова породица одлаже рециклажни отпад.

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић рекао је да је породица Цвијић пример одговорних суграђана који мотивисани само жељом да макар мало утичу на очување животне средине, рециклирају већ годинама, чему уче и своју децу.

„Наши радници на терену често затичу Цвијиће који у рециклажно острво на углу Страхињића бана и Тадеуша Кошћушка одлажу отпад који су селектовали у свом дому. Они нам заиста дају добар пример како се треба односити према отпаду, и, што је још важније, томе уче своју децу, јер чињеница је да без бриге о екологији нема будућности. Овом акцијом желимо да утичемо на подизање свести свих Београђана о важности рециклаже, али и да наградимо оне који нам видео записом или фотографијама покажу како они рециклирају у свом дому. Сваког месеца током 2021. gодине ЈКП „Градска чистоћа“ ће наградити по једну београдску породицу сетом за одлагање рециклажног отпада за кућну употребу и играчкама „рециколосаурусима“ који су већ постали заштитни знак рециклаже у Београду, а посебно су занимљиви малишанима. Позивам Београђане да следе пример породице Цвијић, јер није тешко рециклирати, а данас постоји много начина како да се узме учешће у рециклажи, тако да више немамо изговора да се понашамо неодговорно према животној средини, потребно је само мало воље“, истакао је Попадић.

Лана Цвијић, мама дечака близанаца који, иако имају само седам година, већ много знају о рециклажи, каже да та породица селектује отпад већ више од 15 година.

„Знамо колико је екологија важна, па самим тим и рециклажа као њен неодвојиви део. Почели смо да рециклирамо од када су постављени први контејнери за рециклажу, пре можда 15 година. Тада је то било много теже, јер се радило о само две локације где смо могли да одложимо тај отпад, што данас није случај. Супруг и ја смо одлучили да еколошки бонтон пренесемо и на нашу децу, јер желимо да буду одговорни према свом животном окружењу, природним ресурсима јер нису вечни, а самим тим и према планети. Рециклажа није тешка нити превелика обавеза, нашој деци она представља игру, а тиме и задовољство. Волели бисмо да много више суграђана рециклира и препозна важност одговорног понашања према отпаду. Ово је наш град и наш дом и желимо да буде чист и уредан, а томе сви заједно морамо дати допринос“, каже суграђанка Лана Цвијић.

Сви заинтересовани за учешће у акцији „Покажи како рециклираш“, видео записе и фотографије могу послати електронском поштом на адресу infocentar@gradskacistoca.rs или на gradska_cistoca, званични профил предузећа на друштвеној мрежи „Инстаграм“.