ОД СУТРА СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА СА РЕКА И ЗЕМЉЕ

22 јуна, 2021

Београд, 22. јун 2021. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ наставља акције сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље, а од сутра екипе добијају и подршку са река, где ће се третмани комараца обављати из чамаца.

Третман  сузбијања комараца са земље спроводиће се  у периоду од 20.00 до 24.00 часа и обухватиће локације САЈ – база и 13. мај, Мали Мокри Луг 3, Кумодраж село, Кошутњак, Топчидерско гробље, Хајд парк, Топчидерски парк, Липовичка шума, Орловача, Ранжирна станица, гробље Бежанијска коса, Зеленгорска, Прегревица, СЦ Сурчин, Соко салаш, Руцка, Велика Моштаница, Врачар, Коњарник, Лекино брдо, Шумице, Медаковић, Браће Срнић, Индире Ганди, Сињска, од Табановачке до Витановачке, од Витановачке до крузног пута Вождовац, Бањица 1 и 2, и Степа Степановић, Браће Јерковић, Цветанова ћуприја и Војводе Влаховић.

Истовремено, третман са термалним замагљивањем са река обухватиће локације Умка, Остружница, Гроцка и Грочанска ада. Димни генератори се постављају на чамце чиме се олакшава приступ главним жариштима и стаништима комараца, а велике количине магле које остају у ваздуху изнад површине воде и обалског растиња у продуженом контексту са комарцима омогућавају њихово ефикасније сузбијање.

Препарат који се користи за сузбијање комараца регистрован је од стране Министарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Средства која се користе су у потпуности безбедна по људе и животиње. Сугражанима може сметати мирис препарата, па је савет да се у том случају удаље од места где се третман спроводи и да затворе прозоре.

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад.

Пчелари се саветују да у терминима сузбијања комараца пчеле затворе у кошнице и не пуштају их на испашу.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs