Почиње дератизација јавних површина у Земуну

11 априла, 2020

Београд, 11. април 2020. године – Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ почиње спровођење мера контроле и смањења популације глодара на јавним површинама на теритотији ГО Земун.
На основу сталног мониторинга који се спроводи на свим општинама, као и по пријавама суграђана, циклус дератизације који се већ спроводи на подручју ГО Нови Београд, почиње и на подручју ГО Земун. Под дератизацијом се подразумевају комплексне мере сузбијања популација мишоликих глодара, односно пацова и мишева, у циљу смањења њиховог броја у градској средини како из епидемиолошких разлога, тако и у циљу спречавања евентуалне економске штете. Пре извођења систематске дератизације врши се обилазак терена и посебна пажња посвећује жариштима која су утврђена ранијих година.

Суграђани не треба да буду забринути због процеса дератизације јавних површина, јер се она спроводи по строгим мерама струке. Препарат се поставља у активне рупе штетних глодара. Рупе се затварају, како би препарат остао недоступан деци и животињама. Места на којима је препарат постављен се обележавају обавештењем.

Мере контроле и смањења популације глодара обухватиће неуређене или делимично уређене међублоковске површине, нехигијенска насеља, као и обале река, потока и приобаље. По завршетку акције на овим општинама, екипе „Чистоће“ наставиће са дератизацијом и на преосталих 14 београдских општина из надлежности Сектора екологије и унапређења животне средине.

Дератизација је процес који се обавља дуги низ година и неопходна је како бисмо смањили популацију глодара, који осим што су преносници или резервоари многих заразних болести, опасних по људе и животиње, могу изазвати и велику материјалну штету уништавајући глодањем водоводне цеви, електричне и телекомуникационе водове, а уколико уђу у домове загадити и уништити амбалажу, намирнице и намештај.

Суграђани се моле да у овим данима не занемаре и важност очувања и заштите животне средине, посебно у насељима где је, нажалост, примећено учестало формирање „дивљих“ депонија. Из „Чистоће“ подсећају да је од кључног значаја да се отпад правилно одлаже и искључиво на места за то прописана, како би екипе предузећа у ванредним околностима могле да буду ефикасне у одржавању хигијене у граду Београду.

Апел свим Београђанима да током полицијског часа отпад држе на терасама или испред врата својих станова до понедељка ујутро, уколико немају радно ангажоване комшије или оне који имају кућне љубимце и који би могли уместо њих да изнесу комунални отпад до контејнера. У понедељак 13. априла се очекује већа количина отпада, па ће рад екипа „Градске чистоће“ бити појачан, како не би дошло до гомилања и расипања смећа које за време пандемије може бити контаминирано.

Такође, суграђани могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство глодара сваког радног дана од 07 до 15 часова путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs