ПРОЛЕЋНО УМИВАЊЕ ГРАДА – Почиње редовно прање улица

30 марта, 2021

Београд, 30. март 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ сваке године 1. априла почиње редовно прање београдских улица. Програмом прања улица обухваћена је површина већа од 13 милиона квадратних метара, а за прање се користе цистерне, хидроперачице и ауточистилице.

„Наши запослени обављају тежак и сложен посао. Прање улица је само један од послова које свакодневно обављамо. Захваљујући Граду Београду и успешном пословању „Чистоће“ у 2020. години, поред већ постојећих 25, набавили смо и 25 нових цистерни, које су омогућиле да се повећа број екипа на терену и да се истовремено обавља прање у различитим деловима града. Модерном и новом механизацијом олакшали смо посао комуналним радницима, а ниво хигијене Београда подигли на виши ниво“, рекао је Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“.

Са доласком пролећа и повећањем температуре ваздуха, почиње сезона редовног прања београдских улица, чиме се завршава зимски режим рада, када се прање улица обављало мањим интезитетом. ЈКП “Градска чистоћа” је у зимским месецима улице прало само када је температура била изнад 4°Ц, јер се при нижим температурама ствара поледица, што може да буде опасно за пешаке и саобраћај.

Веома је важно да се улице перу и у кишним периодима године, јер јака киша наноси пуно блата, али и опалог лишћа, што је неопходно на прави начин уклонити са коловоза.