Промена технологије одношења отпада у Борчи

7 јуна, 2021

Део београдског насеља са леве обале Дунава прелази на џамбо контејнере

Београд, 7. јун 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ у делу насеља Борча од сутра креће у пројекат промене технологије сакупљања и одношења отпада у овом београдском насељу. Око 500 класичних надземних контејнера запремине 1.1 метар кубни, у наредних неколико дана биће замењени са 170 нових џамбо контејнера запреминe 3.2 кубика.

Предност џамбо контејнера огледа у томе што они заузимају мањи део јавне површине, а запримају веће количине отпада. Такође, поклопци ових контејнера су увек затворени па животиње луталице и птице не могу осипати отпад ван контејнера. Он се отвара помоћу ножне папуче, што суграђанима знатно олакшава употребу контејнера. Поред унапређења комуналних ефеката, џамбо контејнери имају и предност у томе што немају точкиће па је њихово померање, изузев камионима „Градаске чистоће“, готово онемогућено. Несавесним измештањем контејнера се учесници у саобраћају доводе у опасност, а нова технологија одлагања отпада у џамбо контејнере решава овај проблем.

Марко Попадић, директор ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, рекао је да је ова акција један од начина буђења свести код суграђана о значају екологије и очувања животне средине.
„Сталним подсећањем на значај правилног одлагања отпада, заједно доприносимо животу у чистијем и здравијем окружењу. Београд је велики град који се константно шири и расте, а технологије у комуналном систему морају пратити његов развој и потребе. Полако усвајамо нове навике и технологије, јер се морамо понашати одговорно према генерацијама које долазе и показати им како се са бригом односи према свом дому“, казао је Попадић и најавио исте акције у наредном периоду за делове ГО Вождовац, Нови Београд и Земун.