Акција чишћења депоније у Мозеровој улици

4 јуна, 2021

У сусрет 5. јуну – Светском дану заштите животне средине Градска општина Земун у сарадњи са ЈКП ”Градска чистоћа” организовала је акцију чишћења депоније у Мозеровој улици.

”Данашња акција је само једна у низу, и у тим свим активностима партнери су нам грађани и јавна комунална предузећа. Уочи Светског дана заштите животне средине још једном апелујемо на несавесне грађане да не праве депоније, и остављају кабасти отпад или прљају зелене површине. Много ресурса и енергије трошимо током уклањања таквих депонија и ђубришта, јер има пуно оних који се понашају неодговорно”, рекао је Милан Милисављевић, помоћник председника који је обишао екипе ”Чистоће”.

Милисављевић се захвалио грађанима који су одговорни и који обавештавају надлежне службе о свему ономе што ружи животну средину, нагласивши да је управо Дан заштите животне средине прилика да сви преузмемо одговорност и постанемо носиоци промена и примери како се чува природа.

Акцији уклањања нелегалне депоније присуствовали су и главна и одговорна уредница Земунских новина Соња Јочинац, председник Радног тела за заштиту животне средине ГО Земун Карло Квапил и помоћник директора Сектора оперативе ЈКП ”Градска чистоћа” Саша Мијаиловић.

Улога новоформираног Радног тела за заштиту животне средине је да координира акције, припрема и реализује пројекте у сарадњи са удружењима грађана, установама и институцијама које се баве екологијом како би се стратешки решавали проблеми из ове области и сачували постојећи природни ресурси.

Градска општина Земун је поред редовних активности на одржавању чистоће, покренула свеобухватну акцију чишћења и уређења саобраћајница, улица, паркова, игралишта, зелених и међублоковских површина.

Посебна пажња посвећена је културно-историјским целинама попут Гардоша, ужег језгра Земуна, приобаља и кеја.

Такође, у сарадњи са ”Зеленилом”, у циљу оплемењивања животне средине, у континуитету се ради на одржавању већ постојећих паркова и изградњи нових зелених оаза у свим земунским насељима.

Општина Земун је у континуитету ангажована у кампањи популаризације рециклаже, а у сарадњи са ЈКП ”Градска чистоћа”, успостављен је систем одговорног управљања отпадом кроз поделу канти за рециклажу свим домаћинствима у приградским насељима у Земуну, такође, кутије за одлагање отпада постављене су у згради Општине, у другим јавним институцијама, и у образовно-васпитним установама.

Заштита животне средине предњачи на листи приоритета више од стотину држава које од 1972. године обележавају 5. јун као Светски дан заштите животне средине, међу којима је и Србија.

Угроженост животне средине је достигла такве размере да је цела трећа деценија 21. века посвећена активностима за очување биодиверзитета плаве планете.