Током боравка у природи, неопходна заштита од крпеља

29 априла, 2021

Београд, 29. април 2021. године – ЈКП „Градска чистоћа“ апелује на Београђане који ће дане предстојећих празника провести у природи да обавезно користе репеленте, носе дуге рукаве и ногавице и избегавају боравак на непокошеним површинама, како би се заштитили од крпеља. Такође, неопходно је да суграђани после дана проведеног у природи обаве самопреглед, преглед деце и кућних љубимаца како би на време могли да реагују уколико уоче крпеља на телу.
Крпељи су зглавкари који убодом на човека или животињу могу пренети одређене заразне болести. Поред мера контроле њихове бројности и мера сузбијања крпеља на територији Београда које је током марта и априла спроводио Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“, суграђани ипак морају бити обазриви. Крпељи су на зеленим површинама присутни од раног пролећа до касне јесени, али су најактивнији током маја и јуна. Уколико је крпељ заражен бактеријом Borrelia burgdorferi, изазивачем Лајмске болести, ризик од инфекције код човека или животиње је већи, што је боравак крпеља на кожи дужи, због чега је преглед тела од изузетне важности. Ако се крпељ и поред свих мера превенције, ипак уочи на телу, требало би га уклањати у здравственој установи.
Од априла 2021. године лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ обавља и анализу крпеља уклоњеног са тела човека и животиње на присуство бактерије Borrelia burgdorferi у складу са ценовником ванредних услуга предузећа. Резултати тестирања сензитивном PCR методом, издају се за само 24 сата од момента пријема узорка. Како би „Чистоћа“ олакшала суграђанима услед епидемиолошке ситуације изазване КОВИД-19, стручне екипе „Чистоће“ излазе у сусрет и по позиву долазе на адресу која одговара суграђанима како би преузели крпеља за анализу, па заинтересовани не морају да брину о транспорту узорка. Суграђани све информације могу добити позивом на број телефона 011 305 4042 или 063 113 1096.
Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ од марта континуирано спроводи и мониторинг комараца и сузбијање ларви ових инсеката. Ларвицидни третман се изводи на свим воденим површинама које представљају погодна станишта за развој ларви комараца. У претходном периоду овај третман је спроведен на површини од 3.000 хектара и обухватио је приобаље река Саве и Дунава, као насеља на територији општина Палилула, Земун и Сурчин.
Неповољни временски услови, првенствено ниске температуре ваздуха и ветар, нису погодовале појави одраслих форми комараца. На већини испитиваних локалитета у постављеним клопкама за комарце није забележено присуство одраслих комараца. Малобројни изловљени комарци су у највећем броју припадали родовима Culex sp. и Culiseta sp. На малом броју локалитета у клопкама су пронађени појединачни примерци речних комараца тј. рода Aedes sp. чијa се повећана бројност очекује у наредном периоду услед пораста температуре и влажности ваздуха.
Битно је напоменути да суграђани могу спречити размножавање комараца тако што ће редовно чистити олуке, уклонити аутомобилске гуме, канте, празнити подлошке саксија како се у њима не би задржавала вода и тиме обезбедили услови за развијање ларви, а самим тим и одраслих комараца. Препоручује се и употреба заштитне мреже против комараца на прозорима. Такође, веома је битно редовно пражњење септичких јама и постављање мрежица на одушцима септичких јама. Приликом боравка у природи пожељно је користити репеленте и избегавати периоде највеће активности комараца који за сада не представљају проблем током боравка у природи, па више пажње треба бити усмерено на заштиту од крпеља.