Упркос константним нападима на екипе „Чистоће“ акције сузбијања…

28 јуна, 2021

Београд, 28. јун 2021. године – Екипе Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ поново су нападнуте у београдским насељима Сремчица и Железник, а напади су се догодили јуче у вечерњим сатима. И поред константних напада на запослене овог сектора, акције сузбијања комараца се настављају, јер је поцењено да је добробит за суграђане већа од евентуалних ризика по екипе.

Синоћ око 20.30 часова у Сремчици суграђанка је насрнула на возило ЈКП „Градска чистоћа“ и ударајући га мотком ометала екипу како не би могла да спроведе акцију сузбијања, због чега је интервенисала и полиција.

Другу екипу која је спроводила третман у Железнику напао је суграђанин који је зауставио возило, отворио врата и претио запосленима „Чистоће“. Због напада акција је морала бити обустављена и радници су повучени са терена.

Иако су напади све учесталији, сузбијање комараца се мора спроводити с обзиром да су најављене високе температуре и могућност појаве вируса Западног Нила, који је опасан по здравље грађана Београда.

Акције сузбијања комараца данас ће се спроводити у периоду од 20.00 до 24.00 часа и обухватиће локације Ада Циганлија, Макиш колонија, Ада Хуја, Вишњица до Беле стене, Доњи Калемегдан, насип од Блока 45 ка Остружничком мосту, Сурчинско поље, Бојчинска шума, насип Прогар до цркве, насип од Јакова до Остружничког моста, насип од цркве Прогар – Бољевци – Јаково, обала Дунава, Сланци Велико село, обала Саве Остружница – Ада Међица, Ада Међица, Чукаричка падина, Баново брдо, Репиште, Јулино брдо, Церак, Церак Виногради, Видиковац, Скојевско насеље, Кијево, Петлово брдо, Калуђерица, Болеч 1 и Болеч 2.

Препарат који се користи за сузбијање комараца регистрован је од стране Министарства за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Безбедан је по здравље људи и животиња, па суграђани не треба да страхују, већ уколико им смета мирис препарата, савет је да се удаље од места где се третман спроводи и да затворе прозоре.

Апелујемо на суграђане да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад, а на пчеларе да предузму потребне мере како би заштитили пчеле током спровођења акција.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адртесу ekologija@gradskacistoca.rs