Комуналне службе на терену и у приправности

24 јуна, 2019

Тренутно најугроженији део Београда је лева обала Дунава јер у овом делу града канализација постоји на свега 15 одсто територије. Овде је за око 45 минута пало 100 литара воде по метру квадратном што су једномесечне падавине, а за последња три дана овде је пало скоро 170 литара воде по метру квадратном. Колика је то количина падавина види се када се упореди са поплавама у Обреновцу 2014. године када је пало 185 литара, рекао је ноћас за Дневник 3 РТС-а заменик градоначелника Горан Весић из црпне станице Борча.

 

Он је додао да у овом тренутку црпне станице раде, на терену су екипе „Београдводе” као и механизација сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.
–Када се заврши са испумпавањем воде наступиће Завод за јавно здравље и Завод за биоциде и медицинску екологију који ће испитати у каквом се стању налази земљиште с обзиром да су се излиле многе септичке јаме. Сад се види колико смо били у праву када смо пре месец дана потписали уговор са Европском инвестиционом банком како би се коначно решио проблем са канализацијом на левој обали Дунава где живи око 150 хиљада људи – рекао је Весић.

Он је додао да се у читавом Београду вода полако повлачи као и да, поред леве обале Дунава, проблема има у Земуну и Новом Београду.

–На терену је 27 екипа ЈКП „Градска чистоћа” и преко 40 возила која перу улице које су биле поплављене, као и 24 екипе ЈКП „Београдски водовод и канализација” са 13 великих возила која отчепљују канализацију. Поред тога на терену је и 20 екипа ЈКП „Зелеленило-Београд” које су до сада санирале 14 поломљених стабала, екипе „Београд-пута” су такође на терену, у овом тренутку на 12 раскрсница не раде семафори јер трафостанице не раде и то ће све бити поправљено до 12 сати. Поред тога око 6.000 потрошача је још увек без струје, углавном из Новог Београда и Земуна, а било их је око 9.000 и то се полако смањује. На основу свега овога може се рећи да се Београд полако опоравља од ове велике природне непогоде – нагласио је заменик градоначелника.

Весић је рекао и да је поплављено двадесет обданишта као и да ће, на основу плана који је направио Секретаријат за образовање и дечју заштиту, деца бити распоређена у друга обданишта и родитељи ће ујутро добити распоред где ће деца бити пребачена.

– Градски саобраћај добро функционише и све улице су проходне. Било је проблема у појединим станарским гаражама које су поплављене и екипе ЈКП „Паркинг-сервиса” су на терену како би се извукла вода из њих. Чак је и ауто-пут у једном тренутку био затворен што говори колико је то била велика непогода. Не постоји канализациони систем у свету који би могао да прихвати оволику количину воде одједном, а поготово наш у који дуго није улагано – рекао је Весић.

Он је додао да су у овом тренутку сва градска комунална предузећа са људством и директорима на терену, има довољно пумпи да се одмах испумпа сва вода, али та вода нема где да оде и зато она мора да се сукцесивно испумпава.