Настављају се акције сузбијања комараца уређајима са земље

5 јула, 2021

Београд, 05. јул 2021. године – Уколико временски услови дозволе, Сектор екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ сутра ће наставити акције сузбијања одраслих форми комараца уређајима са земље у периоду од 20.00 до 24.00 часа.

Третман  сузбијања комараца са земље спроводиће се на локацијама насип од Црвенке ка Дунавцу, насип од Дунавца ка Црвенки, Ада Хуја, Вишњица до Беле стене, Доњи Калемегдан, Ритопек, Винча уз Дунав, Гроцка уз Дунав, Брестовик, Вишњица, Вишњичка бања 1, Вишњичка бања 2, Винча 1, Винча 2, Гроцка 1, Гроцка 2, Обреновац –  Бело поље, Дудови, Рвати, II и III месна заједница, Мала Моштаница, Барич, Мислођин, Дражевац, Јасенак, Конатице и Пољане.

Препарат који се користи за сузбијање комараца регистрован је од стране Министарстава за заштиту животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Средства која се користе су у потпуности безбедна по људе и животиње. Суграђанима може сметати мирис препарата, па је савет да се у том случају удаље од места где се третман спроводи и да затворе прозоре.

Лабораторија Сектора екологије и унапређења животне средине ЈКП „Градска чистоћа“ је током анализе изловљених комараца са територије града Београда детектовала вирус Западног Нила, те се суграђанима саветује повећан опрез.

Саветује се употреба репеленте, мрежица против комарца, уклањање устајале воде из домаћинстава, а уколико је неопходно њено складиштење потребно је покрити резервоаре воде. Апелује се на суграђане да избегавају боравак напољу у време највеће активности комараца од 19.00 до 24.00 часа.

Апелује се на суграђане да буду опрезни и не занемарују симптоме попут повишене телесне температуре, главобоље, малаксалости или осипа у пределу грудног коша.Апел суграђанима да екипама које изводе третмане сузбијања комараца омогуће несметан рад.

Пчелари се саветују да у терминима сузбијања комараца пчеле затворе у кошнице и не пуштају их на испашу.

Житељи Београда сваког радног дана од 07.00 до 15.00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адртесу ekologija@gradskacistoca.rs