Почела подела плавих канти у Угриновцима

23 маја, 2020

Београд, 23. мај 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ у координацији са ГО Земун, током дана викенда 23. и 24. маја, почев од 08:00 часова ујутро, почиње са поделом плавих ПВЦ канти намењених одлагању рециклабила, у београдском насељу Угриновци. Канте ће током ове акције добити око 600 индивидуалних домаћинстава, a до краја јуна канте ће стићи на адресе још 1.400 власника кућа.
Поделом канти за одлагање рециклабилног отпада наставља се са укључивањем индивидуалних домаћинстава у развој процеса рециклаже у Београду, што подразумева да ће грађани моћи да рециклирају у својим домовима. Тако ће одвајањем рециклабила смањити количину отпада у зеленим ПВЦ кантама које већ поседују, а које служе за одлагање класичног комуналног отпада.

Акција поделе и употребе плавих канти се показала као једно од најбољих решења за прикупљање рециклабила у насељима са индивидуалним типом изградње. По завршетку поделе канти у Угриновцима, наставиће се са акцијом и у другим београдским насељима. Суграђанима ће тако бити олакшано само одлагање, али и избацивање отпада, чиме ће добити квалитетнију комуналну услугу, која поред комфора позитивно утиче и на заштиту животне средине, на подизање свести о рециклажи, али директнио и на њен развој и омасовљавање у главном граду Србије.

Председник Градске општине Земун, Дејан Матић, који је присуствовао акцији поделе канти, рекао је да је ова акција један од начина буђења свести код суграђана о значају екологије и очувања животне средине.
„Сталним подсећањем на значај домаћинског одлагања отпада, заједно доприносимо да живимо у чистијем и здравијем окружењу. Истовремено, рециклажа доноси много користи. Она доприноси одржању обновљивих извора енергије и штеди државне ресурсе. Није лако усвајати нове навике, али морамо се понашати одговорно према генерацијама које долазе и показати им како се са бригом односи према свом дому“, казао је Матић и подсетио да су плаве канте већ добили житељи насеља Плави хоризонт, Алтина, Соко Салаш и Универзал.

Током уручења канти суграђанима ће бити предочена динамика пражњења и одвожења смећа, тако да је једина њихова обавеза да одређеним даном у недељи канте остављају испред својих капија, на улици, јер радници „Чистоће” немају право да улазе у приватан посед. Сви они који не буду у могућности да канте преузму током ове поделе, накнадно се могу јавити погону „Земун”, како би добили канте за своје домаћинство.