Почиње дезинфекција и међублоковских површина

30 марта, 2020

Београд, 30. март 2020. године – ЈКП „Градска чистоћа“ од сутра почиње акцију дезинфекције међублоковских површина на територији десет београдских општина које су у надлежности овог предузећа.
Површине у оквиру великих стамбених блокова биће дезинфиковане средством на бази активног кисеоника које ће се прскати помоћу распршивача прилагођеним баш за ову намену, са 16 пикап возила која се иначе користе за запрашивање комараца.

 

Директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић каже да ће се ова акција континуирано спроводити са циљем да се спречи улазак корона вируса у стамбене зграде што је од кључног значаја за становништво.

„Међублоковске површине ГО Нови Београд и Земун ће бити прве на чијој ће се дезинфекцији радити баш због великих стамбених комплекса, а самим тим и броја становника. Од среде почињемо и дезинфекцију стамбених блокова ГО Савски венац, Стари град и Врачар, а у наредним данима и површина на преосталих пет београдских општина из наше надлежности. Апелујем на суграђане да без преке потребе не излазе напоље и тако нам олакшају да ефикасније и брже обавимо овај посао у корист свих. Ми смо им на располагању 24 часа дневно сваког радног дана и спроводимо све што је у нашој моћи како бисмо их заштитили, тиме што ће остати у својим домовима они нама помажу“, рекао је Попадић.

Током ванредне ситуације, поред редовних активности одношења смећа и чишћења, екипе ЈКП „Градска чистоћа“ редовно перу улице, тротоаре, аутобуска стајалишта и судове за одлагање отпада помоћу дезинфекционог средства на бази хлора, које је прописала Светска здравствена организација као меру за спречавање ширења вируса корона. Поред тога предузеће дезинфикује и прилазе клиничким и болничким центрима, као и домовима здравља.

Хигијена у граду Београду је у овом тренутку од кључне важности и из ЈКП „Градска чистоћа“ захваљују свим суграђанима који поштују апеле и не занемарују значај очувања животне средине, правилно одлажу отпад, затварају поклопце на контејнерима и у посебне кесе одлажу искоришћене маске, рукавице и папирне марамице, како би заштитили комуналне раднике „Чистоће“.