Свакодневни напади на екипе ЈКП „Градска чистоћа“ Суграђани…

23 јуна, 2021

Београд, 23. јун 2021. године – Екипа ЈКП „Градска чистоћа“ Београд, Сектора екологије и унапређења животне средине, поново је синоћ око 22.00 часа спречена да обави акцију сузбијања одраслих форми комараца у улицама Николе Пашића и Јагодинској на територији ГО Гроцка.

Неповерљиви суграђанин је зауставио возило ЈКП „Градска чистоћа“, инсистирао да види налог, али и ко, зашто и шта „прска“ и на врло непријатан начин изрази сумњу да се сузбијањем комараца заправо спроводи терористички напад.

Суграђанин који је зауставио екипу рекао је да он жели да има комарце и да му они не сметају, али да више екипу „Градске чистоће“ не жели да види не само у његовој улици, већ у читавом крају, јер у супротном, како је претио запосленима, „из улице неће изаћи живи“.

„Наше екипе се свакодневно сусрећу са вербалним нападима, а веома често и физичким насртајима на возила па и запослене. Појединци на разне начине спречавају екипе у обављању посла, због чега се на неким локацијама у Београду, иако планирано, сузбијање комараца уопште и не спроведе. Уколико се наставе напади на екипе „Чистоће“, нећемо моћи да спречимо да се комарци развију у пркоменој мери што ће свакако угрозити свакодневно функционисање Београђана. Подсетићу да се у јулу очекује појава комараца и из рода кулекс пипиенс који могу бити преносиоци вируса Западног Нила. Њихову  иако не можемо у потпуности да спречимо, желимо да минимализујемо и зато се трудимо да акције спроводимо свакодневно. Сваки појединац који спречи наше екипе да раде, потенцијално угрожава здравље свих суграђана. Заиста су невероватна уверења појединих суграђана који нападају наше екипе, попут оних да вршимо терористички напад, прскамо вирус корона или трујемо суграђане препаратом који је иначе одобрен од стране Министарства заштите животне средине и уписан у Привремену листу биоцидних производа. Користи се средствуо на бази пиритроида којима се деценијама уназад третирају комарци како бисмо њихов број држали на прихватљивом нивоу. Наши запослени су свакодневно у контакту са средствима за сузбијање комараца и то иде у прилог томе колико су препарати безбедни по људе“, истакао је директор ЈКП „Градска чистоћа“, Марко Попадић.

Он је додао да екипе предузећа третманом комараца олакшавају Београђанима суживот са овим двокрилцима и да ће екипе поред акција сузбијања комараца са земље од данас почети са спровођењем акција и са река.

„Од вечерас ћемо помоћу чамаца обављати биоцидни третман и уз приобаља, директно у жаришта комараца. Тренутно су најактивнији комарци из рода едес, који су, иако не преносе заразне болести опасне по људе и животиње, активни током целог дана и доста агресивнији у односу на друге врсте, а на месту њиховог убода може се појавити локално интензивнија реакција на кожи. Такође, ова врста комараца полаже јаја на влажно тло уз обалу река и у шумским депресијама, а у периоду повећања водостаја или температуре и влажности ваздуха долази до њиховог излегања. То ћемо најефикасније спречити управо спровођењем третмана са река из чамаца, јер тако стижемо до тешко доступних локација за земље“, објаснио је Попадић.

Вечерашња акција са река почиње у 19.00 часова и обухватиће локације Умка, Остружница, Гроцка и Грочанска ада. Димни генератори се постављају на чамце чиме се олакшава приступ главним жариштима и стаништима комараца, а велике количине магле које остају у ваздуху изнад површине воде и обалског растиња у продуженом контексту са комарцима омогућавају њихово ефикасније сузбијање.

Поред акција са воде спроводиће се и третман комараца са земље у периоду од 20.00 до 24.00 часа и обухватиће локације САЈ – база и 13. мај, Мали Мокри Луг 3, Кумодраж село, Кошутњак, Топчидерско гробље, Хајд парк, Топчидерски парк, Липовичка шума, Орловача, Ранжирна станица, гробље Бежанијска коса, Зеленгорска, Прегревица, СЦ Сурчин, Соко салаш, Руцка, Велика Моштаница, Врачар, Коњарник, Лекино брдо, Шумице, Медаковић, Браће Срнић, Индире Ганди, Сињска, од Табановачке до Витановачке, од Витановачке до крузног пута Вождовац, Бањица 1 и 2, и Степа Степановић, Браће Јерковић, Цветанова ћуприја и Војводе Влаховић.

Апелује се на пчеларе да током термина сузбијања комараца, пчеле затворе у кошнице, а суграђани се моле да омогуће несметан рад екипа „Чистоће“.

Суграђани сваког радног дана од 07:00 до 15:00 часова могу да пријаве локације на којима примете повећано присуство комараца путем електронске поште на адресу ekologija@gradskacistoca.rs